Eefje Helleman

Kleuterjuf op Waldorfschool Zeevonk

Hallo, mijn naam is Eefje Helleman. Ik ben getrouwd met Volkert Kester en samen hebben wij 5 kinderen in de leeftijd van 2 t/m 14 jaar. Zij zitten allemaal op een vrijeschool en de jongste gaat naar een antroposofisch kinderdagverblijf. Op mijn zestiende ben ik begonnen met het lezen van boeken van Rudolf Steiner, zo kwam ik erachter dat de antroposofische menskunde goed bij mij paste. Na een aantal opleidingen bezocht te hebben sprak Hogeschool Helicon (pabo voor de vrijeschool) mij het meeste aan. Zo kwam het dat ik juf werd.
Inmiddels ben ik nu bijna 20 jaar kleuterjuf. Nog iedere dag dat ik werk ga ik met veel plezier naar de kinderen. Ik geniet ervan om kinderen te zien groeien van net peuter af tot schoolrijpe kleuter, hen te volgen in hun ontwikkeling en goed te kijken naar wat ieder kind nodig heeft om tot bloei te komen. Met de kinderen ben ik graag bezig met huishoudelijk en ambachtelijk werk. Wol wassen, kaarden, spinnen en weven, hout snijden, brood bakken, soep koken, vuur maken en zo meer.
Het is heerlijk om nu fulltime te werken op een plek waar we veel buiten zijn. Ik ervaar hoe gezond het is voor mezelf en voor de kinderen om in een kleine groep de dag te beleven en zó vorm te geven dat het tegemoet komt aan de behoeftes van het jonge kind.