Wij zijn zowaar van start gegaan!

Een jaar geleden bouwden we aan een school, we wisten wat we wilden, en we twijfelden er niet aan dat het ons zou lukken (toegegeven… wakkere nachten met kopzorgen zijn niet aan ons voorbij gegaan…), dat het nu werkelijkheid is geworden komt soms nog heel onwerkelijk over.
Dan knijpen we in elkaars arm: “zie ons eens lopen, met acht kinderen in het bos!”

Maandag 31 augustus 2020 zijn we begonnen met 2 peuters, 3 kleuters en 3 onderbouwkinderen (6, 7 en 8 jaar). We hebben twee prachtige lokaaltjes in mogen richten in het Vreedehuis. Iedere ochtend staat er om 8.00 uur een vrijwilliger klaar om voor ons de deur te openen, we voelen ons met open armen ontvangen.

We zijn aan het zoeken wat logistiek het handigst is, waar laat je jassen en schoenen, wanneer zijn we samen, wanneer zijn de twee groepen apart? Nu, na twee weken kunnen we toch al wel zeggen dat we enige handigheid hebben gekregen. De basisvorm zat er al snel in.
We beginnen ’s ochtends in de hal met kinderen en ouders, we zingen enkele liederen en gaan dan naar de klassen. De onderbouwers zijn druk met de rechte en de kromme en spiegelvormtekeningen. De beer werd een ‘B’ en de koning een ‘K’ en Repelsteeltje een ‘R’. We hebben leuke liedjes en spelletjes gedaan, het breiwerk staat op de pennen en iedere dag ontdekken we een nieuw stukje van het gebouw.
De peuters en kleuters gaan na het cultuurspel spelen. Het is nog een jonge groep, om een uurtje of 9.30 zijn ze er wel toe om samen te zitten en fruit te eten.
Om 10.30 komt de onderbouwklas bij de kleuters en eten we samen van al het lekkers dat ieder heeft meegebracht.

Na een ochtend van werken en spelen (en heel veel eten!) zijn we toe aan frisse buitenlucht. Met de bolderkar en een mand vol met zakmessen, touwen en een zaagje gaan we op stap. Er is al menig speer gepunt, we blijven uitgebreid stilstaan bij een modderplas en maken zelf schommels met de touwen en takken.
Weer terug op school, na het eten, leggen de kleuters hun schapenvachtje op de grond en rusten een half uurtje, tot het tijd is om af te sluiten met een verhaal, spreuk en liedjes.
De onderbouwkinderen hebben al heel wat gedaan in dit laatste middaguurtje, het is mooi om te zien hoe de energie helemaal gezakt is (ze zijn nogal springerig…), ze kunnen makkelijk 45 minuten met volle concentratie aan het werk: breien (het liefst iedere dag), met bijenwas de bokjes gemaakt die over de brug gaan, van wol een armband gevilt
zodat we goed weten welke hand de rechter is, oh we hebben nog zoveel mooie plannen!

De leerkrachten zijn nu allemaal fulltime aan het werk. Op Zeevonk en op andere scholen opdat ieder haar gezin kan onderhouden. Naast het lesgeven vragen alle praktische zaken veel aandacht, inspectie bezoek staat op stapel, als zij ons aanmerken als school is het officieel en voldoen de kinderen aan de leerplicht. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt, we besteden veel tijd aan het maken van de benodigde documenten, en toch… is het wel een beetje spannend!

Wat merken wij als leerkrachten nu we begonnen zijn: mijn hoofd is minder vol na een dag werken op Zeevonk; in een volle klas van 25 tot 30 kinderen ben je veel meer bezig met managen, nu verloopt alles heel snel; Je kunt de kinderen heel goed zien en direct inspelen op zijn of haar leer- en ontwikkelingsproces;

Wij hebben een rekeningnummer! (De werknaam ‘staatsvrijeschool’ is hierin nog blijven hangen…)

NL19 TRIO 0320 0170 52 t.n.v. StaatsVrijeschool Den Haag

Een ieder die ons financieel steunen wil is van harte welkom om een schenking te doen onder vermelding van ‘schenking’.
Met de 8 kinderen die we nu hebben zijn de inkomsten nog te klein om alle uitgaven dekken. Het overgrote deel van de arbeid die wij verrichten gebeurt op vrijwillige basis.
Wel ziet het er naar uit dat we een eerste fonds hebben gevonden dat ons wil steunen met de aanloopkosten die we gedurende het afgelopen jaar hebben gemaakt. Zodra dit concreet is melden we meer!

Ook in dit schrijven willen we iedereen bedanken voor de steun. Voor mooie poppen, een bekleding voor het poppenbedje, een schommelboot en meubilair. Fysiek zijn we al behoorlijk voorzien van wat we nodig hebben.
Misschien nog wel belangrijker is de steun die we ervaren van vele mensen om ons heen. Een uitgesproken ‘wat goed dat jullie dit doen’ tot het aanbod van helpende handen bij de organisatie, wij voelen ons gedragen. Dank daarvoor!

Ontvang een hartelijke groet van het Zeevonkteam!

Christel
Eefje
Mariëlle
Sanneke
Selma

Wilt u de nieuwebrief niet meer ontvangen: laat ons dat weten via ons mailadres

Mocht u via een andere weg op deze nieuwsbrief zijn gestuit en wilt u deze in het vervolg per mail ontvangen: laat het ons weten via ons mailadres.


info@waldorfschoolzeevonk.nl

13 sep 2020